Gratis aktiviteter i Nordjylland

54X0970

Synger ferien på det sidste vers, og er tegnebogen blevet lidt lettere? Der er masser af gratis aktiviteter for både børn og voksne i toppen af Danmark. Nordjylland byder på et væld af gratis aktiviteter uanset, hvor I har base. Nedenfor har vi samlet fem attraktioner og seværdigheder, hvor priserne er helt i bund, men oplevelsen er i top.

1. Danmarks har mange naturlegepladser

I hele landet kan I finde masser af naturlegepladser, som I kan benytte helt gratis. Naturlegepladserne ligger ofte i en skov, og der er derfor rig mulighed for at gå ture i skoven. Udnyt muligheden for at være sammen i det fri, og gør det til en heldagsudflugt med en picnickurv.

Hvis I har lidt større børn, og I er til overnatning i det fri, findes der også flere steder i den danske natur, hvor der er bygget sheltere, hvor I kan overnatte i jeres medbragte soveposer. Det giver jer mulighed for at komme helt tæt på naturen – hele døgnet rundt.

2. Røverknolden Legeplads

Er I klar til eventyr, musik, leg og skov, er Røverknolden et rigtig godt sted at tage hen for hele familien. Røverknolden ligger i Skørping, mellem Aalborg og Randers, nærmere bestemt Rold Skov, og har rigtig mange gratis aktiviteter at byde på. Tag børnene i hånden og gå på opdagelse via en sansesti, som kaldes ”Den Store Verden”, hvor I sammen med den lillebitte Tommelise kan opleve skovens dyr og svampe. Er I også musikalske anlagte eller har lyst til at afprøve det, kan I også spille på de mange forskellige instrumenter i Det Musikalske Uderum.

Saeby Miniby

3. Minibyen Sæby

Har I lyst til, at tempoet skal helt ned, er minibyen Sæby et godt sted for hele familien. Sæby i sig selv er en rigtig hyggelig havneby, som ligger ved udløbet af Sæbys å i Kattegat, ca. 12 kilometer syd for Frederikshavn og 50 km nordøst for Aalborg.

Hvis man spørger borgerne i Sæby, er de meget stolte af byens smukke gamle huse. I minibyens arbejdende værksted kan du opleve, hvordan frivillige borgere genskaber de gamle huse i en skala på 1:10, så de kommer til at se nøjagtige ud, som de gjorde omkring starten af 1900-tallet.

 

Mohairfarm

4. Mohair Farm

Kunne din familie godt tænke sig at komme helt tæt på dyr, og få en fornemmelse af, hvordan det var dengang, vi var afhængig af dyrene, er Mohair Farm helt sikkert et besøg værd. Mohair Farm fungerer som en gedefarm, hvor det er muligt for hele familien at komme helt tæt på gederne. Det er absolut en sjov og spændende oplevelse, da gederne er meget nysgerrige, og der findes geder i alle størrelser.

Efter at have været udenfor sammen med gederne, kan I gå indenfor og se, hvordan gedernes uld bliver til sokker, halstørklæder, strømper osv. Flere gange på året bliver der ligeledes afholdt rundvisninger på gården.

5. Arden Dyrepark

Læg turen omkring Arden Naturpark, hvis du søger aktiviteter i Nordjylland for hele familien. Her vil I opleve et skønt naturområde, hvor man kan komme helt tæt på de sødeste dådyr. Dyreparken har en dejlig udsigtsplatform med bord-bænkesæt og grill og ligger i tilknytning til Arden Naturlegeplads og Arden Naturlejrplads, hvor der er bålhytte, handicaptoilet, legeredskaber, aktivitetsbaner, sjove stier og shelters. Der er desuden brænde til fri afbenyttelse, så I kan lave snobrød, når I er færdige med at udforske dyreparken og legepladsen.

 

Laesoe Salt 2

6. Læsø Saltsyderi

Har I mod på at tage sejlturen med færgen til Læsø, er Læsø Saltsyderi helt sikkert en seværdighed, der er værd at besøge. Her kan I alle få et indblik i, hvordan det er at lave salt helt fra bunden af, og endda selv prøve det. I stedet for at tage færgen hjem den samme dag, har I også mulighed for at overnatte ved nærtliggende shelters for meget få penge, og virkelig være i et med naturen. Til de mindste er der en spændende legeplads, så hele familien kan få en spændende oplevelse.

Efter nogle dejlige dage på Læsø, er det også muligt at købe det salt, man selv har været med til at lave, så man kan smage på det over aftensmaden derhjemme.

 

7. Bangsbo Dyrehave

Bangsbo Dyrehave er et sikkert stop, hvis du leder efter aktiviteter i Nordjylland, der passer til både natur- og dyreelskere, børn og voksne. Dyrehaven byder på hele 50 hektar med dejlige naturoplevelser året rundt. Bangsbo Dyrehave er et af Frederikshavn Kommunes mest besøgte naturområder – især om foråret, når hjortene får kalve og om efteråret, hvor hjortene kommer i brunst, og man kan høre deres brøl overalt skoven. Når I er færdige med at opleve parken og dyrene, kan I slutte dagen med et besøg på den fine, nye naturlegeplads med bålsted og madpakkehus.

Pige Og Ko

8. Aabybro Mejeri

Hvis familien leder efter søde og velsmagende aktiviteter i Nordjylland, så er der mange gode grunde til at besøge Aabybro Mejeri. Der er tale om et af Danmarks ældste mejerier. Det blev grundlagt i 1888 af syv lokale gårde, og placeringen ned til den skønne Ryå gav dengang mulighed for at bruge vandet til at køle mælken. Et besøg på det traditionsrige mejeri vil give hele familien en helt speciel oplevelse med god gammeldags, personlig betjening og mulighed for at smage og købe mejeriets berømte oste og den lækre Ryå is i mejeriudsalget.

9. Urania Observatoriet

Urania Observatoriet i Aalborg har Danmarks største offentligt tilgængelige linsekikkert, som giver mulighed for at opleve og udforske nogle af de fantastiske himmellegemer. Er du på udkig efter aktiviteter i Nordjylland, der både giver ny viden, store oplevelser og masser af sjov, så tag familien med en tur på observatoriet. Ud over at prøve den store linsekikkert, kan I også se en spændende udstilling med bl.a. instrumenter og fotos helt tilbage fra 1890. Besøg også den 713,5 meter lange Planetsti, hvor I kan mærke på jeres egen krop, hvor stort universet egentlig er. Stien går fra Solen til Saturn i størrelsesforholdet 1:2 milliarder.

10. Nibe Museum

Trænger familien til en stille og eftertænksomme aktiviteter i Nordjylland, så læg turen forbi det lille, men absolut seværdige Nibe Museum. Her kan I bl.a. opleve hvordan oldemors køkken så ud – museet har nemlig en fast udstilling, hvor man kan se nærmere på indretningen af køkkener i gamle dage. Nibe Museum ligger ved det store torv i det gamle råd-, ting- og arresthus i Nibe. På første sal er der udstillingslokaler, hvor man kan opleve lokalhistorien helt tæt på. Der er også mulighed for at opleve stemningen og atmosfæren fra tiden, hvor de gamle arrestrum stadig blev brugt.

 

11. Hedelund Rhododendronpark

Læg turen forbi Rhododendronparken i Brønderslev, hvis I leder efter gratis og alligevel rigtig hyggelige aktiviteter i Nordjylland. Parken er det oplagte mål for en hyggelig sommerudflugt med madpakker og kaffe. Hedelund Rhododendronpark har mere end 10.000 blomstrende Rhododendron og er dermed Nordeuropas største af sin slags. Her kan man i maj og juni opleve et væld af farver og dufte, når de mere end 130 sorter står i fuldt flor. Parken blev anlagt i 1994 i en allerede eksisterende park fra 1890, så i dag kan man sidde under 100 år gamle bøgetræer og nyde den medbragte mad og synet af den store sø med de hvide broer, ænder og svaner.

12. Universitarium

Universitarium er for dig, der søger online aktiviteter i Nordjylland. Universitarium består af to modeløer og et online spil. Begge handler om de komplekse energinet, som vi bruger hver eneste dag, når vi tænder for stikkontakten. Spillerens opgave er at udnytte energiløsningerne i kombination på bedst mulig måde og i bedste ingeniørstil. Det hele foregår i børnehøjde og med masser af sjov. Spilleren vil møde et univers på øen, Strømø, som styres af den krævende Mette Elfred og hendes energichef Søren Østrøm. De to fysiske spil turnerer rundt blandt Nordjyllands biblioteker fra efteråret 2021, og man kan også spille online. Se hvor spillene er lige nu: https://universitarium.nu

 

13. Bindslev Elværk

Oplev en helt særlig stemning på Bindslev Gl. Elværk – et oplagt valg, hvis jeres feriedag skal indeholde historiske og sjove aktiviteter i Nordjylland. Det smukke gamle elværk producerede strøm til området ved hjælp af Uggerby Å fra starten i 1919 til lukningen i 1968. I 2004 renoverede en lille gruppe frivillige entusiaster elværket, så det igen kan producere strøm og fortælle besøgende om en svunden tid. Der er tale om et lille museum med gratis entré, mange små hyggekroge, borde og bænke, flotte omgivelser og en god legeplads til ungerne. Husk også at gå en tur forbi den smukke fisketrappe, der ligger lige ved siden af elværket.

Selvom man tager børnene med ud på gratis aktiviteter i det nordjyske, er der ingen grund til at frygte, at familien kommer til at kede sig, for der er rigtig mange fornøjelser og aktiviteter til mange timers underholdning for hele familien hele året rundt. Ovenstående er kun et udpluk af nogle af de mange gratis aktiviteter, som Nordjylland byder på.